24 Kasım “Öğretmenler Günü” kutlama programı kapsamında Üniversitemiz Eğitim Fakültesi ve Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 22 Kasım 2019 tarihinde Ahmed Yesevi Konferans Salonu’nda “Öğretmenler Günü Etkinliği” düzenlendi.

Sergi, konferans, panel, söyleşi ve konserin yer aldığı etkinlikte ebediyete intikal eden öğretmenler anılırken, mesleğe devam eden öğretmenlerin de günü kutlandı.

Etkinlik, Serginin küratörlüğünü Arş. Gör. İsmail Helvacı’nın yaptığı Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Resim-İş Öğretmenli Anabilim Dalı Öğretim Elemanları ve Atölye Öğrencileri “Gelecek Biziz” Resim Sergisi’nin açılışıyla başladı.

“Öğretmenler Günü Etkinliği” programı ise saygı duruşuyla başladı. Ardından Doç. Dr. İlhan Özgül Şefliğinde Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğrenci Korosu tarafından “İstiklal Marşı ve Konser” icra edildi.

“İstiklal Marşı ve Konser” icrasının ardından açılış konuşmalarına geçildi. Açılış konuşmasını Eğitim Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muammer Ergün yaptı.

Ardından konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, “ Yaşlı, genç, çocuk, kadın demeden  herkese okuma-yazma öğretimi Milet Mektebiyle başladı. Milet Mekteplerinin açılışı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmenliğinin tarihi olan 24 Kasım 1981’den beri “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.  Öğretmenlerimiz tarih boyunca ve dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar; bilginin, çağdaşlığın, sevginin, barışın öncüleri, toplumun tüm kesimlerine yol gösteren önder ve örnek insanlar olmuşlardır. Öğretmenlerimiz her devirde, yaşadıkları toplumun yol göstericisi, milli ve manevi değerleri taşıyıcısı konumundadır. Şüphesiz ki, ülkemiz her köşesinde sabır ve fedakarca görev yapan öğretmenlerimizin omuzları üzerinde yükselmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlerimize verdiği önemi  dünyanın her  tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygı değer unsurlarıdır demiştir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu; “Konferansımızın konusu olan 21’inci yüzyılda eğitime hepimizin hazırlanması gerekir. Öğrencimizin 21’inci yüzyılda değerlerle donatılmak için öğretmenlerimizle, ülkemizi müreffeh bir geleceğe taşıyabiliriz. Aramıza katılacak öğretmenlerle birlikte, çocukların eğitim inşasına devam eden öğretmenlerimizin yetkinlikleri üst noktaya taşımalıdır. 4 sıfır çağındayız. Dijital değişim hayatımızı her yönüyle etkilemiştir. Bilgi her gün değişmek ve herkes tarafından ulaşılmaktadır. Çocuklarımızı yetiştirmek için daha çok araştırmalı, daha çok çalışmalı ve onlara rehber olmalıyız. Öğretmenlerimizin 21’inci yüzyılda başarı hikayeleri yazacağına inancım tamdır. Bize düşen durmadan, dinlenmeden, yorulmadan çalışmaktır. İnsanlığın mimari olan onurlu öğretmenlik mesleği de bunu gerektirir. Böylesine onurlu ve güzide mesleğin üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum.”  dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Atatürk 1925 yılında öğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmada ‘Eğitimdir ki bir milleti ya /özgür, bağımsız, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder’ sözleri ile milli eğitimdeki hedeflerimizi açıkça belirtmiş ve öğretmenlere kutsal bir dava için çalıştıklarını vurgulamıştır. Öğretmenlik, bir ülkü peşinde koşmak, hayatının en güzel yıllarını insan yetiştirmeye adamaktır. Ekilen tohumun çimlenmesi için gereken sudur, güneştir, oksijendir ve sabırdır. Dünyada en doğru ve kazançlı yatırım insana yapılan yatırımdır. İnsanlığın sağlam temeller üzerine kurulması ise hiç şüphesiz milli eğitim camiamızın güzide çalışanları olan öğretmendir. Bir öğretmen için şu cümleyi rahatlıkla kurabiliyoruz, öğretmen hayatını insan yetiştirme hedefi doğrultusunda şerefli bir gayeyi kendisine ilke edinen insandır. Kısaca öğretmenlik sevgi, saygı ve sabır ile açıklanabilir. Sevgi insanlığın varoluş sebebi, sevgisiz saksıdaki çiçeği bile büyütemiyoruz. Öğretmen de genelde insanları özelde çocukları sevmek zorunda. Bu şüphesiz mesleğin temeli. Kültürel değerlerimiz de bunu destekler mahiyette. Öğretmenlik insana saygılı olmayı gerektiriyor.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Servet Özdemir tarafından “21’inci Yüzyılda Eğitim” konferans verildi. “Öğretmenliğin Dünü, Bugünü, Yarını” başlığı altında da düzenlenen panelde Doç. Dr. Güler Tuluk, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski, Dr. Öğr. Üyesi Sayit Uysal ve Kastamonu İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Şirin, panelist olarak yer aldı. “Öğretmen İzindeyiz” başlığında ise Dr. Öğr. Üyesi Naim Ünver tarafından  söyleşi düzenlendi. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kabataş Şefliğinde ise Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı  öğrencileri tarafından icra edilen konser ile program sona erdi.