2019-2020 Öğretim yılı Güz döneminde Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı bünyesinde Dr. Öğr. Üyesi Burcu ÖZTÜRK, Dr. Öğr. Üyesi Funda BULUT ve Dr. Öğr. Üyesi Erkan KÜLEKÇİ’nin danışmanlıklarında verilen GNK301 Topluma Hizmet Uygulamalı dersi kapsamında toplam 7 proje gerçekleştirilmiştir. Bu projelerin başlıkları ve içerik özetleri aşağıdaki gibidir:

1. Dil Duyarlılığını Geliştirme ve Vefa Durakları: Toplumda Türkçe kullanım duyarlılığını arttırmak amacıyla Kastamonu il merkezindeki Türkçe isim kullanan işletmelerin listesinin yapılması ve bu iş yerlerinin camlarına teşekkür kartı yapıştırılarak farkındalık yaratılması. Ayrıca Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Yerleşkesinde bulunan bir otobüs durağına Kastamonulu yazarlarımızdan Oğuz Atay’ın adının verilmesi ve görsellerle desteklenen durakta yazarın hayatı ile eserleri hakkında bilgi verilmesi.

Proje ile ilgili yerel ve ulusal haber metinleri:

1. Masal Anlatıcılığı: Öğrencilerin masal dünyasını keşfetmeleri ve masalların eğitici yönlerinden yararlanmaları amacıyla yürütülen projenin ilk aşamasında 28.11.2019 tarihinde masal anlatıcısı Minel Alya Bayrak’la “7’den 70’e Masal ve Hikaye Anlatıcılığı Atölyesi” gerçekleştirildi. İkinci aşamada ise, il merkezinde belirlenen bir ortaokulda öğrencilere masal anlatımı etkinlikleri yapılması.

Proje ile ilgili haber ve video:

1. TÖMER Kütüphanesi için Yazılı ve Sesli Materyal Toplama/Oluşturma: Üniversitemizdeki Yabancı uyruklu öğrenciler için Türk ve Dünya edebiyatının seçkin eserlerinin toplanması ve öğrencilerin oluşturduğu ses kayıtlarıyla dinleme eğitimini destekleyen zengin içerikli bir kütüphane oluşturulması.
  1. Yaratıcı Yazma Atölyeleri: Ortaokul öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerinin geliştirilmesi amacıyla Kastamonu il merkezinde belirlenen iki okulda öğrencilerle yaratıcı yazma etkinlikleri yapılması.
  1. Mektup Yarışması Düzenlenmesi: Ortaokul öğrencilerini mektup yazmaya teşvik etmek amacıyla Kastamonu il merkezindeki ortaokul öğrencileri arasında “Kahramanıma Mektup” başlıklı yarışma düzenlenmesi.
  1. Köy Okuluna Destek: Kastamonu il sınırlarında belirlenen bir okulda öğrencilerin kaliteli zaman geçirebilecekleri, kitap okuyup zeka oyunları oynayabilecekleri, çeşitli sanatsal faaliyetler yürütebilecekleri bir etkinlik sınıfının oluşturulması,

Proje ile ilgili yerel haber metini:

1. Mezun Takip Sistemi Oluşturulması: Bölüm başkanlığı talebi üzerine Türkçe Eğitimi Ana Bilim dalının 2006-2019 arası mezun öğrencilerin tespit edilmesi, iletişim bilgilerine ulaşılarak ana bilim dalımızın mezun arşivinin oluşturulması.